Колишній монастир домініканок

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Комплекс колишнього монастиря домініканок в складі костелу св. Антонія, келій монастиря та кінного манежу є пам'яткою архітектури місцевого значення ( ох. номер 710м). 

На цій території в 1543 році власником села Винники А. Висоцьким  був збудований дерев'яний костел, який на початку 18 ст. був перебудований в кам'яний. В 1672 році тут був закладений жіночий монастир для монашок з Кам'янець-Подільського монастиря в зв'язку з захопленням цього міста турками. Келії теж були перебудовані з дерев'яних в кам'яні. Монастир був досить заможним, володів наданим йому майном поза межами Жовкви.

Австрійська влада в 1782 році закрила монастир і  ці приміщення були пристосовані під казарми для австрійських драгунів, які пізніше спорудили тут також кінний манеж. В 1787 році після ґрунтовної перебудови в цих приміщеннях влаштовано військовий госпіталь.  Після Першої світової війни сюди повернулись військові, але вже польської армії (6-й кавалерійський полк), а після Другої світової війни - військові радянської армії. В 1979 році тут влаштовані виробничі та офісні приміщення заводу «Автомат».  В даний час комплекс пустує. 

Основна будівля комплексу триповерхова, перекриття в підвалах склепінчасті, на поверхах плоскі.  В архітектурному плані будівля костелу і келій багато втратила під час перебудов. Фасади костельної частини зберегли карниз, прямокутні втоплені дзеркала, в одній з втоплених арок знаходиться фундаційна таблиця з текстом про влаштування в будівлі шпиталю. 

Будівля манежу з цегли розміром 50х15 метрів перекрита металевими відкритими фермами з кованими з'єднаннями, фасади оздоблені розетами, пілястрами, лучковими перемичками. Манеж є цікавим прикладом мілітарної архітектури австрійських часів.  

Search