Житлові будинки на пл. Вічевій

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Забудова, що формує площу Ринок, творить унікальний ренесансовий ансамбль. Давніше кам’яниці мали підсіння та аттикові корони, що підкреслювало належність міста королю. З давніх кам'яничок збереглося небагато: чотири з підсіннями на північній стороні та сім – на східній. До ринкових доєднані три кам’яниці, що первісно формували східний бік вулиці, яка виходила з північно-східного кута Ринку. Розташовані ці будинки- пам’ятки кількома групами.

У північній частині Ринку розташований квартал будинків із суцільним підсінням-аркадою (№ 13-16), завдяки яким досягають особливої виразності. Вони зберегли декоровані підсіння, вишукані обрамування порталів.  

У східному пряслі Ринку збереглася лише одна кам’яниця з підсіннями з двох арок. Частина будинків перебудована в 19-20 століттях на історичних фундаментах.

Плани жовківських будинків дуже подібні між собою. До вулиці звернені широкими підсіннями. Збережені донині кам’яниці майже всі триосьові, вісь середнього прясла приблизно на осі входу і часто дещо вужче від крайніх. 

Будинки складалися з двох трактів. В першому тракті по обидва боки центральних сіней-проходу розташовувалися приміщення крамниць з входом з сіней;. у другому тракті – мешкальні приміщення. Інколи в другому тракті приміщення розташовувалися довкола внутрішнього критого подвір’я. Під всіма будинками є склеплені пивниці.

Ще одна кам’яниця з підсіннями розташована на парній стороні Львівської вулиці, навпроти Домініканського монастиря. Вона добре зберегла надзвичайно цікаву декорацію арок, гуртів і склепінь з розет, перелок тощо.

Сьогодні будинки використовуються для житлової та громадської функцій.

Search