Previous Next

Жовква – «ідеальне місто»

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 
Пам'ятка містобудування представляє собою центральну урбанізовану історичну частину міста Жовкви площею понад 20 000 га, реалізовану на теоретичних засадах «ідеальних міст» Ренесансної Європи. Головним елементом історичного ядра міста є центральна площа (тепер – Вічева, колись – Ринкова). Площа творить цікавий гармонійний простір з різнотипними спорудами-пам'ятками та зеленими зонами.  При плануванні міського укладу та земельних ділянок застосовано модуль – «хелміньський шнур» (43,2 метрів) та його складову – «прут» (4,32 метри), який застосований в прив’язці до центральної осі міста.  Ці міри відображені в сучасному покритті площі. 

Площа майже квадратна з чітко окресленою серединною частиною, замощеною природною бруківкою з гранітними прожилками. Посередині площі на центральній осі міста розташована репліка «пренгера» - місця ганьби та відтворений історичний фонтан з каменю і бетону. Окрім цього на площі знаходиться пам’ятний знак загиблим від НКВД в червні 1941 року, руїни фундаментів частини житлового кварталу, газони з деревами, елементи міського «одягу».

По периметру площі розташована житлова забудова з «підсіннями»  в італійському стилі та пізніші житлові будинки, архітектурні комплекси. На площі окрім замку знаходиться парафіяльний костел, Ратуша, частина оборонних мурів з двома в'їзними брамами – Звіринецькою та Глинською.

Середмістя оточене кам’яними мурами з баштами або їх залишками.

Search