Реставрація іконостасу церкви Пресвятої Трійці у м.Жовкві

Реставрація іконостасу церкви Пресвятої Трійці у м.Жовкві

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

В квітні 2019 року розпочалась велика реставрація Церкви Пресвятої Трійці у м.Жовкві, яка триває до сьогодні. Реставрація відбувається у кілька різних етапів, на сьогодні було демонтовано два куполи, у зв’язку із неналежним станом елементів конструкцій. Окрім помітних змін, які відбуваються з церквою, є ще менш помітні, але не менш значущі.

Весною було демонтовано п’ятиярусний іконостас, який передано на реставрацію у Львівську філію Національного науково-дослідного реставраційного центру України. На сьогоднішній час частина ікон є відреставрована. Процес реставрації триває до сьогодні і закінчиться в травні  2020 року.

Працівника реставраційного центру наполегливо працюють над поверненням краси та автентичного вигляду іконам. Цікаво спостерігати за їх роботою. Це натхнена праця, яка потребує не малих знань. Реставратори  Олег Карапінка та Євген Маньо поділились знаннями з учнями Жовківської ЗОШ №1, які вже встигли отримати базову інформацію про процеси реставрації дерев’яних елементів.

 

Уже в лютому 2020 року можна буде спостерігати за роботою реставраторів у Державному історико-архітектурному заповіднику у м.Жовкві. Вони розкажуть, покажуть і пояснять усі тонкощі своєї роботи та продемонструють її. Процес реставрації привідкриває деякі таємниці, які будуть відкриті світу невдовзі. Цікаві знахідки, які потребують подальших досліджень та значної роботи фахівців-реставраторів та істориків.

Цікавим є те, що Жовківський іконостас збірний, багато елементів які є його частиною, були просто додані чи замінені. Існування іконостасу завдячуємо Жовківській школі малярства Івана Рутковича. Також свого пензля до іконографії церкви Пресвятої Трійці доклав і відомий маляр Василь Петранович. Його роботу можна побачити на двох намісних іконах: «Богородиця з дитям» та «Христос Пантократор».

 Під час реставрації іконостасу було знято чотири нашарування фарби, що свідчить про спроби реставрації ікони. Реставратори дійшли до автентичного шару фарби, закріпили її а тепер будуть відтворювати елементи. Робота ще не завершена, результат буде продемонстровано на відкритті церкви після закінчення реставрації у 2020 році, а також в квітні 2020 року частину іконостасу буде продемонстровано в музеї сакральної барокової скульптури Пінзеля у м. Львові.

 

Дияконські врата із зображенням Мельхіседека та Архистратига Михаїла з церкви Пресвятої Трійці м.Жовква

Search